Overzicht aanbieders conceptuele woningen

Overzicht aanbieders conceptuele woningen

Sinds 6 jaar doe ik ieder jaar onderzoek naar de bouw van (min of meer) industriële woningen. De lijst voor 2018 kende een handvol partijen waarvan een aantal inmiddels niet meer bestaat. Maar industriële bouw is niet meer weg te denken en het aantal aanbieders groeide de afgelopen jaren flink. De grote vraag is dan ook: Hoe maak je een goede keuze tussen het aanbod?

Om daarbij te helpen ben ik steeds meer informatie aan de partijen gaan vragen. Ellenlange vragenlijsten stuurde ik hen de afgelopen jaren. Maar die informatie goed ontsluiten is geen sinecure. Ik ben daarom heel blij dat ik samen kon werken met het Netwerk Conceptueel Bouwen, de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen, Platform PREFAB, Alba Concepts en Cirkelstad om een fysieke publicatie van in ieder geval de duurzaamheidsdata te maken.

Mijn onderzoek baseert zich op de data van de fabrikanten zelf. Hoewel die goede inzichten geeft, moet je ze soms ook met een korreltje zout nemen. Het is daarom heel goed dat Jip van Grinsven een aantal projecten van deze partijen tot in detail heeft doorgerekend hoe ze gebouwd en wel presteren.

Gezamenlijk hebben we data van meer dan 50 concepten op een rij gezet. Dit boekwerk werd 10 oktober op de vakbeurs PREFAB gepresenteerd. De publicatie kan iedereen hier gratis raadplegen.

Hopelijk geeft deze publicatie opdrachtgevers inspiratie en informatie om tot een goede keuze te komen. Maar minstens zo belangrijk is dat ik hoop dat het conceptaanbieders scherp maakt om zichzelf te verbeteren. Waardoor we gezamenlijk komen tot steeds betere milieuprestaties.

Ik wens iedereen veel leesplezier.

Woningconcepten en hun prestaties

construc9wpa
rutten@constructief.org