Er is al heel veel aanbod aan biobased producten. In dit artikel presenteer ik enkele biobased plaatmaterialen en hun eigenschappen.
De afgelopen maand nodigde ik dertig leveranciers van biobased plaatmateriaal (zowel voor binnen als buiten) uit voor een enquête. Zeventien hebben de enquête ingevuld. Onderaan dit onderzoek vind je de lijst van genodigde partijen voor nog meer inspiratie.
De zeventien partijen die meededen zijn start-ups, scale-ups en gevestigde partijen. Ze hebben allemaal minimaal TRL niveau 5. Dat betekent dat ze de laboratoriumfase achter zich hebben gelaten en in pilots en/of projecten zijn toegepast. Een aantal van de partijen draaien op dit moment al grotere producties van meer dan 10.000 m2 per jaar. Dat gaat om Holland Composites, Ecor, Unilin, LJ Solutions en BioPanel.
Toepassingsgebieden: De meeste producten kennen meerdere toepassingen. Onderstaande matrix geeft inzicht in de toepassingsgebieden die de leveranciers zelf geschikt achten voor hun product.
Maximaal te verkrijgen maten: De platen zijn in diverse maten te verkrijgen. Hempwood is meer een plank dan een plaat met een maximale breedte van 150 mm.
Aandeel vezels: Flink wat platen bestaan voor meer dan 90% uit vezels. Voornamelijk voor de platen die ook een buitentoepassing kennen ligt het aandeel lager. Veel vezels betekent veel opgeslagen CO2. Maar dat is maar één kant van de medaille. Ook belangrijk is wat voor binders er worden gebruikt. Sommige binders hebben immers nog een flinke milieu-impact omdat ze niet (goed) degradeerbaar zijn en/of fossiele grondstoffen kennen.
Grondstoffen: Veel plaatmaterialen kunnen diverse vezels aan als grondstof. Voor XEO Modular, VanHier en Ecor zijn zo’n beetje alle inkomende materialen mogelijk. BioPanel, Hempwood (beide hennep), BlueBlocks (zeewier) en Unilin (houten reststromen) zijn nogal ´eenkennig´ als het om hun grondstoffen gaat.
Degradeerbaarheid: Waar de ene partij trots is op zijn degradatiemogelijkheden, koketteert de ander juist met zijn lange levensduur. Onderstaande tabel toont hoe de fabrikanten zelf kijken naar de degradeerbaarheid van hun producten.
Productie dicht bij huis? Steeds meer opdrachtgevers vinden het belangrijk waar de producten en bijbehorende grondstoffen vandaan komen. Vanuit de wens voor een nieuw verdienmodel voor de boer en om transport zoveel mogelijk te vermijden. Maar waar komen de grondstoffen van de plaatleveranciers vandaan en waar vindt de productie plaats? Onderstaande tabel laat zien dat maar bij vier van de tien fabrikanten alles in Nederland plaatsvindt.
Als Building Balance spelen we een actieve rol in het verder opschalen van biobased producten met vezels uit Nederland en het liefste ook in Nederland geproduceerd. Diverse van bovengenoemde leveranciers zijn ook met ons in contact om de mogelijkheden voor fabrieken dichter bij de grondstoffen en afzet.
Nog meer inspiratie? Onderstaande tabel geeft informatie over de uitgenodigde en participerende bedrijven. De bedrijven die niet meegedaan hebben aan het onderzoek hebben ook vaak interessante producten.