Industriële en conceptuele bouwers in 2026 een capaciteit van 100.000 woningen per jaar

Industriële en conceptuele bouwers in 2026 een capaciteit van 100.000 woningen per jaar

[Foto: Siebe Swart]

Binnenkort gaat er een brief naar de Tweede Kamer over de opschaling van de bouwproductie en benodigde innovatie. Ik geloof echter dat opschaling voor de nieuwbouw van woningen niet nodig is.

Dat we een uitdaging hebben in de sector voor voldoende vakkrachten moge duidelijk zijn. Die uitdaging zit hem echter voornamelijk bij de renovatieopgave en is mede inherent aan de manier waarop we die hebben georganiseerd.

Voor de nieuwbouw van woningen hoeven we ons qua bouwcapaciteit geen grote zorgen te maken. De uitdaging ligt daar eerder bij de capaciteit van gemeenten om de grond en vergunningen geregeld te krijgen. En bij de financiële modellen en verwachtte winsten voor ontwikkelaars bij hogere rentes en meer noodzaak voor sociale woningbouw.

Hoe zit het dan met de capaciteit? Ik vraag industriële en conceptuele bouwers regelmatig wat hun maximale capaciteit is. In onderstaande lijst vind je de capaciteit van de bouwers die zij zelf hebben opgegeven. Met uitzondering van de *, daar betreft het een ‘educated guess’. Alle bouwers in deze lijst hebben de capaciteit voor 2024 opgegeven. Een aantal hebben ook de maximale capaciteit voor 2026 opgegeven op basis van de geplande investeringen.

Daar waar ik geen opgave voor 2026 heb ontvangen ben ik in de totaaltelling uitgegaan van de capaciteit van 2024. Er is namelijk geen enkele bouwer die in 2026 verwacht minder capaciteit te hebben voor 2024. Het totaal komt dan ongeveer uit op 100.000 woningen. En dat moeten de vergunningsverleners nog maar voor elkaar krijgen. Diezelfde bouwers bouwden in 2022 15.878 woningen. Dus tel er nog maar eens een capaciteit van 50.000 woningen bij op die andere bouwers kunnen realiseren. Bouwcapaciteit is voor de nieuwbouw van woningen niet het probleem.

Dat staat overigens los van de vraag of je überhaupt 100.000 woningen moet willen bouwen. Het doel is iedereen een fijn thuis te bieden en er zijn ook andere wegen die naar Rome leiden. Zoals het afschaffen/aanpassen van de kostdelersnorm zodat samenwonen financieel niet onaantrekkelijker is dan alleen. Of de eis voor een zelfstandige wooneenheid om huurtoeslag te krijgen, waardoor studenten niet meer samen een huis delen. Bijbouwen is niet per definitie het antwoord op de vraag, maar aan de capaciteit ligt het niet.

No alt text provided for this image
construc9wpa
rutten@constructief.org